Pers

 

 

 

 

8 juli: Potjebuur en het Suikerfeest: één groot lekker feest voor iedereen!

Ieder jaar op het einde van de ramadan viert de moslimgemeenschap Id-oel-Fitr (ook het Suikerfeest of het Kleine feest genoemd). Een gebruik dat gepaard gaat met de ramadan is het brengen van voedsel naar een buur. Ook op Id-oel-fitr zelf worden er kwistig lekkernijen uitgedeeld.
Potjebuur is de uitbreiding van dit gebruik naar de gehele bevolking.
Dit jaar vieren we Potjebuur op 8 juli: dan brengen we met zijn allen een gerecht(je) naar iemand uit de buurt!

Potjebuur is een nieuw feest dat jaar na jaar groeit en dat zich omwille van het prettige, het verrassende en het ongecompliceerde eraan, op een natuurlijke manier zijn plaats vindt in onze samenleving.
De verspreiding van dit waardevolle interculturele initiatief is in ons aller belang: Potjebuur is een laagdrempelige uitnodiging tot wereldburgerschap in een geglobaliseerde wereld waarin mensen zowel massaal reizen als aanspoelen. Tegelijk is Potjebuur – ook al is het feest geïnspireerd op een gebruik uit de moslimcultuur – een deugddoend teken van waardering naar alle allochtone bevolkingsgroepen in ons land en bevorderlijk voor ongedwongen, organische integratie. Daarnaast is Potjebuur een lichtpuntje in onze super geïndividualiseerde samenleving waarin we soms onze buren niet meer kennen.

Dit jaar wordt Potjebuur, die aan zijn 8ste editie toe is, aan een wedstrijd aan gekoppeld: iedereen kan meedingen om zijn/haar gerecht tot hèt Potjebuurgerecht 2016 te laten uitroepen. Op Potjebuur nemen voor deze gelegenheid herenigde Flemish Foodies (Kobe Desramaults, Olly Ceulenaere, Jason Blanckaert) samen met de winnaar/winnares het Potjebuurgerecht onder handen en serveert het in Kortrijk, die dit jaar potjebuurstad is.

Talrijke organisaties en bekende mensen nemen het voortouw en steunen dit waardevolle interculturele initiatief. Volg hier waar en hoe gepotjebuurd wordt op 8 juli.

Voor meer info, achtergrondinformatie en vragen, gelieve contact op te nemen met communicatie@potjebuur.be

Christine Moreel: 056 72 69 08
                         0488 699 482
Sabine Moreel: 0486 635 488


Klik hier om te zien welke organisaties/bedrijven potjeburen op 8juli!


Persbericht 30 juni 2016:
Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere houden ter gelegenheid van Potjebuur een gelegenheidsreünie van de Flemish Foodies!
Veemarkt Kortrijk – 8 juli van 18u. tot 21u.
 
Op het slotevent van Potjebuur zullen the former Flemish Foodies samen met Sarah Vansteenberge, de winnares van 'Wat wordt het Potjebuurgerecht 2016?', in hun eigenste rock-‘n-rollstijl het beste van zichzelf geven, en voor minstens 300 buren en voorbijgangers een tophapje tevoorschijn toveren!
 
Potjebuur, de nieuwe feestdag in ons land die ieder jaar samenvalt met het Suikerfeest, is op 8 juli aan haar 8ste editie toe.
Op Potjebuur stappen niet enkel de moslims, maar iederéén met een hapje naar een buur. Vandaar: Potjebuur of het Suikerfeest voor niet-moslims!
Potjebuur is een heel eenvoudig concept dat de burger in staat stelt om zèlf een samenleving te creëren die samenhorigheid en zelfvertrouwen uitstraalt.
Eten delen is prettig en schept altijd een band!
 
Www.potjebuur.be, de facebookpagina, het slotevent, het album met de actief deelnemende organisaties en bedrijven, en de filmpjes met bekende mensen vertellen u alles over Potjebuur.
 
Met smakelijke groeten en tot Potjebuur!

Christine Moreel
www.potjebuur.be
056 72 69 08
0488 699 482

Persbericht 6 mei 2016:

8ste Editie van Potjebuur: overzicht mediamomenten campagne

Potjebuur, de nieuwe feestdag in ons land die ieder jaar samenvalt met het Suikerfeest.
Al sedert 2009 ondersteunen een pak bekende mensen en organisaties deze nieuwe feestdag waarop we met een hapje naar een buur stappen.
Waarom Potjebuur?
Mensen mopperen soms over ‘vreemde’ tradities en gewoontes die hier binnensijpelen, maar blijven vaak blind voor positieve elementen uit andere culturen. Zoals moslims die op het einde van de ramadan bij hun buren aanbellen en geheel vrijblijvend een smakelijke maaltijd afgeven: een gebruik waar wij iets kunnen van opsteken in onze supergeïndividualiseerde samenleving waarin we vaak onze buren niet kennen. Tegelijk is Potjebuur, dat een ‘vreemd’ gebruik integreert in onze cultuur, een deugddoend signaal van respect en waardering naar alle culturen in ons land.
Overzicht mediamomenten Potjebuurcampagne:  aanloop, start ramadan 6 juni en Potjebuur 8 juli.
Aanloop (nu):
Op de nieuwe Potjebuurwebsite staat er een overheerlijke pot uitnodigend op het vuur te pruttelen!
Met een simpele klik erop, maak je kenbaar dat je (of je gezin, je familie, je organisatie, je werk, ...) op 8 juli met een smakelijk hapje naar een buur stapt. Registreren maakt Potjebuur zichtbaar;  potjebuurders nodigen anderen uit om zich ook te registreren.
Bijkomend kan iedereen (individueel, als organisatie, buurt, bedrijf.. ) ook deelnemen aan de wedstrijd:  ‘Wat wordt het Potjebuurgerecht 2016?’, zowel door een gerecht up te loaden als door simpelweg te stemmen (= mogelijk zonder registreren).
  • 6 juni: begin ramadan en rechte lijn naar Potjebuur op 8 juli. 
    * Persconferentie in stadhuis Kortrijk (Kortrijk= Potjebuurstad 2016).
    * Verspreiden van potjebuurfilmpjes met bekende mensen via (sociale) media.
  • 8 juli: Potjebuur. 
    * Op diverse plaatsen in het land, als individuele actie en/of middels Potjebuurinitiatieven van allerlei organisaties (te volgen via website en facebook).
    * Gelegenheidsreünie in Kortrijk van de Flemish Foodies (Kobe Desramaults, Jason Blanckaert, Olly Ceulenaere), die het winnende gerecht onder handen zullen nemen samen met de winnaar/winnares van de wedstrijd. Er is een hapje voor iedereen.
De 8ste editie van Potjebuur wordt een superwarme feestdag voor iederéén, ongeacht afkomst, cultuur, levensbeschouwing, religie en taal: eten delen schept immers àltijd een band!


Contact:
communicatie@potjebuur.be
Christine Moreel: 0488 699 482